- PROJECTES
- PUBLICACIONS
La recerca és el pilar fonamental de la Càtedra.
Actualment hi ha diferents projectes que es vehiculen des de la Càtedra, relacionats amb l'avaluació i tractament del dolor infantil. Aquests projectes compten amb el suport econòmic de diferents agents, tan públics com privats: la Fundació Grünenthal, l’Obra Social de La Caixa, el Ministerio de Economía y Competitividad, i la Universitat Rovira i Virgili. Així mateix, també es compta amb el suport de particulars interessats en ajudar a assolir els objectius de la Càtedra, contribuint-hi amb les seves donacions.
Els projectes actualment en marxa són:
- Fibroline: projecte que desenvolupa un programa d'intervenció cognitivoconductual (TCC) per a la fibromiàlgia en adolescents i adults joves, auto administrat mitjançant tecnologia mòbil intel·ligent. L'objectiu principal és comprovar si aquest tractament és eficaç per a millorar la qualitat de vida d'aquestes persones.
- Tractament cognitivoconductual del dolor crònic en nens i adolescents: S'ofereix un tractament psicosocial per a joves amb dolor crònic que es va desenvolupar gràcies a un ajut concedit per la Fundació de La Marató de TV3 en la convocatòria de l'any 2006, i que després s'ha mantingut gràcies al suport d'un projecte de recerca finançat per l'Obra social de La Caixa i a les aportacions de persones interessades en ajudar a millorar l'atenció que reben els joves amb dolor crònic i les seves famílies. El tractament es basa en tècniques cognitivoconductuals, i té com objectiu ajudar a reduir el dolor i altres problemes relacionats, com el malestar emocional o la interferència del dolor en les activitats quotidianes.
- Dolor post-quirúrgic en nens i adolescents: L'objectiu de l'estudi és analitzar quins factors poden influir en el manteniment del dolor després d'una operació quirúrgica, més enllà del què es podria esperar. La informació recollida servirà per a desenvolupar programes de prevenció secundària del dolor i la discapacitat crònics població associats a intervencions quirúrgiques.
- Neurofeedback per al tractament del dolor crònic: El neurofeedback és un dels tractaments neuromoduladors que ha mostrat bons resultats en el tractament del dolor crònic en adults, però es desconeix com i sí podria funcionar en els joves. Amb aquest projecte es pretén avaluar i comparar els efectes de diferents protocols de neurofeedback en la intensitat del dolor, i d'altres variables relacionades, en la població juvenil amb dolor crònic.
- Educ@dol: L'objectiu principal d'aquest projecte és desenvolupar i contrastar l'eficàcia d'un programa d'ajuda a distància, administrat a través de dispositius mòbils intel·ligents, per a millorar el maneig del dolor crònic infantil en el context educatiu.
- Red Española de Dolor Infantil (REDIN): REDIN (Ref.PSI2016-82004-REDT) és una xarxa de recerca en dolor infantil que agrupa grups de recerca i experts de diferents àrees i especialitats entorn al dolor infantil. Els objectius de REDIN van dirigits a facilitar estudis de major abast del que podrien aconseguir els grups en solitari. A més d' una major disseminació dels resultats de dites recerques. REDIN pretén contribuir també a un millor coneixement dels problemes que persisteixen a Espanya en relació al tractament del dolor infantil, a més de situar l'estudi del dolor infantil dins de les línies prioritàries de les agències de recerca, facilitant-ne la internacionalització.
- Paintoo: Els nens amb discapacitat intel·lectual greu poden sentir dolor. Tanmateix, és possible que no puguin comunicar-se verbalment i, per tant, l'avaluació del dolor es torna més difícil. L'objectiu principal d'aquest projecte és ajudar a millorar la qualitat de vida en nens/es amb discapacitat intel·lectual greu, ajudant a millorar l'avaluació del seu dolor. Per abordar aquest objectiu es plantegen 3 accions: (1) Dissenyar i desenvolupar una aplicació mòbil que inclourà una secció d'educació per ajudar els usuaris (cuidadors o professionals de la salut) a aprendre com avaluar el dolor en nens/es amb discapacitat intel·lectual greu, i una mesura fiable i vàlida per facilitar l'avaluació i mesura del dolor en aquesta població; (2) Provar la usabilitat d'aquesta aplicació; (3) Examinar l'eficàcia d'aquesta aplicació per augmentar les habilitats dels cuidadors i els professionals de la salut per avaluar la intensitat del dolor en aquests nens/es.