Universitat Rovira i Virgili

Membres

Director

Dr. Jordi Miró

Catedràtic de Psicologia de la Salut a la Universitat Rovira i Virgili i investigador distingit ICREA-Acadèmia. Director del Màster en Psicologia General Sanitaria de la Universitat Rovira i Virgili. És un dels investigadors principals del Campus d'Excel·lència Internacional Catalunya Sud (CEICS). Investigador principal i director de la Unitat per a l'Estudi i Tractament del Dolor i d’ALGOS, grup consolidat de recerca en dolor reconegut per la Generalitat de Catalunya. Coordinador del Grup de treball de Dolor Pediàtric de la Sociedad Española del Dolor, de la Red Española de Dolor Infantil (REDIN) i de la Red Iberoamericana para el Estudio y Tratamiento del Dolor Infantil. Ha rebut diferents premis per la seva activitat de recerca sobre el dolor.


Investigadors

Dra. Elena Castarlenas

Doctora en Psicologia per la Universitat Rovira i Virgili. Màster en Avaluació i Mesura de la Conducta, Màster en Psicologia Clínica i de la Salut i Especialista en Psicologia del Dolor. Actualment membre de la Unitat per a l'Estudi i Tractament del Dolor - ALGOS i vinculada al programa de tractament del dolor crònic en nens i adolescents que s'està duent a terme en diferents hospitals de la província de Tarragona. Investigadora principal del projecte Educ@dol: desarrollo y evaluación preliminar de una aplicación para abordar el dolor crónico en el contexto escolar (MINECO; ref.: PSI2014-60180-JIN).

Dra. Ester Solé

Doctora en Psicologia per la Universitat Rovira i Virgili. Màster en Avaluació i Mesura de la Conducta, Màster en Psicologia Clínica i de la Salut i Especialista en Psicologia del dolor. Actualment investigadora post doctoral a la Unitat per a l'Estudi i Tractament del Dolor - ALGOS i vinculada al programa de tractament del dolor crònic en nens i adolescents que s'està duent a terme a diferents hospitals de la província de Tarragona. Compatibilitza la recerca amb funcions docents al Grau de Psicologia i al Màster en Psicologia General Sanitaria de la Universitat Rovira i Virgili.

Dra. Elisabet Sánchez

Doctora en Psicologia per la Universitat Rovira i Virgili. Màster en Psicologia Clínica i de la Salut i Màster en Avaluació i Mesura de la Conducta. Actualment investigadora post doctoral a la Unitat per a l'Estudi i el Tractament del Dolor - ALGOS i implicada en l'estudi del dolor post operatori en nens i adolescents en col·laboració amb l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. Els seus interessos professionals giren al voltant de la prevenció del dolor crònic i la discapacitat a la població infantil. Compatibilitza la recerca amb funcions docents al Grau de Psicologia i al Màster en Psicologia General Sanitaria de la Universitat Rovira i Virgili.

Roman Roset

Enginyer informàtic per la Universitat Politècnica de Catalunya. Màster en Formació del Professorat d'ESO i Batxillerat per la UNED. Ha treballat en recerca al Centre de Supercomputació de Barcelona en bioinformàtica, en projectes europeus de medicina computacional, en governs autonòmics sobre web semàntica i a l'spin-off de la UPC Genomvisión sobre aplicacions didàctiques. Actualment membre de la Unitat per a l'Estudi i Tractament del Dolor - ALGOS on es dedica a investigar i treballar les millors maneres d'utilitzar les noves tecnologies en l'estudi i el tractament del dolor.

Lorena Martí

Graduada en Psicologia i estudiant del Màster Universitari en Psicologia General Sanitària (MUPGS) de la Universitat Rovira i Virgili. Actualment és membre de la Unitat per a l'Estudi i Tractament del Dolor-ALGOS i treballa com a Tècnica de suport a la investigació per a projecte de la Xarxa Espanyola de Dolor Infantil (REDIN), finançada pel Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat (Ref. : PSI2016-82004-REDT). Col·labora, a més, en diferents projectes d'investigació en dolor infantil.

Rubén Roy

Llicenciat en Psicologia i Màster en Psicologia General Sanitaria per la Universitat de Barcelona. Ha col·laborat en diversos projectes de recerca sobre psicologia clínica i de la salut, vinculats a la Universitat de Barcelona i la Universitat Rovira i Virgili. Membre de la Unitat per a l'Estudi i Tractament del Dolor - ALGOS. Actualment treballa com a tècnic de recerca al projecte Educ@dol: desarrollo y evaluación preliminar de una aplicación para abordar el dolor crónico en el contexto escolar (MINECO; ref.: PSI2014-60180-JIN).

Pere Llorens

Enginyer tècnic en Telecomunicacions, especialitzat en Telemàtica, per la Universitat Rovira i Virgili. Màster en Seguretat de les Tecnologies de la Informació i de les Comunicacions per la Universitat Oberta de Catalunya. Actualment té una beca FI de la Generalitat de Catalunya per realitzar els estudis de doctorat en la Universitat Rovira i Virgili, treball que pretén identificar els requisits que han de tenir les aplicacions mòbils de salut per a ser de qualitat. Membre de la Unitat per a l'Estudi i Tractament del dolor - ALGOS on la seva principal tasca és el desenvolupament d'aplicacions tecnològiques pel tractament del dolor crònic, sobretot aplicacions mòbils ja que faciliten l'accessibilitat digital de la salut.

Youssef El Otmani

Enginyer de ciències de computació i estudiant del màster universitari de Desenvolupament d'aplicacions per a dispositius mòbils a la Universitat Oberta de Catalunya. Actualment forma part de la Unitat per a l'Estudi i Tractament del Dolor - ALGOS com a desenvolupador d'aplicacions per a dispositius mòbils de la plataforma Android per al tractament del dolor crònic. El seu principal objectiu consisteix a fer que la tecnologia estigui més a prop dels pacients i que puguin realitzar els seus tractaments via telemàtica més còmodament.

Sonia Monterde

Sonia Monterde Pérez, fisioterapeuta, Màster en tecnologia educativa: e-learning i gestió del coneixement i doctora per la Universitat Rovira i Virigili. La Dra. Monterde ha prestat una dedicació completa a l'educació superior en fisioteràpia i investigació des del 2004 a la mateixa Universitat. Encara que té diversos objectius professionals, creu que els pacients que pateixen de dolor crònic haurien de tenir un paper actiu. La dedicació a la seva professió, pacients i estudiants entorn al dolor crònic es reflecteix en les publicacions en què ha participat des del 2010 sobre la Síndrome del Dolor Miofascial i la Fibromiàlgia.

Maria del Carme Nolla

Llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat Rovira i Virgili. Especialista en Medicina Familiar i Comunitària. Metge de Família del Centre d'Atenció Primària de Santa Tecla - Llevant a Tarragona (Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla) des de l'any 2002. El seu interès acadèmic, professional i de recerca, són els nens i, principalment, els adolescents. Actualment, és la responsable del programa de l'Adolescent en la seva àrea de treball. Al llarg de la seva trajectòria professional ha rebut formació específica en àrees relacionades amb la salut en l'adolescència, especialment en l'atenció en l'àmbit de les drogodependències i en el dolor crònic. Actualment realitza un postgrau sobre salut mental a la Universitat d'Alcalá. Li interessa participar en la investigació del dolor crònic en els nens i adolescents i portar-la a la pràctica. Cerca, sobretot, millorar la seva pràctica professional a través de la investigació.

Isabel Salvat

Isabel Salvat és fisioterapeuta i doctora, professora a temps complet en el Departament de Medicina i Cirurgia de la Universitat Rovira i Virgili. El seu interès pel dolor es va iniciar a partir del dolor muscular, el dolor miofascial, en què ha aprofundit mitjançant la investigació i sobre ell que imparteix la major part de la seva docència, tant de grau com de postgrau. A partir del dolor miofascial, el seu interès es va expandir cap les síndromes de sensibilització central, en concret, cap a la fibromiàlgia, sobre la qual també ha realitzat investigació i imparteix docència. D'altra banda, es preocupa per fer que els seus alumnes puguin donar resposta a les necessitats de la societat, en concret, a les demandes de les persones, nens i adults, que pateixen dolor.


Investigadors col·laboradors

G. Allen Finley, MD FRCPC FAAP

Allen Finley és anestesiòleg pediàtric amb més de 25 anys dedicats a la investigació i el tractament del dolor. És catedràtic d'Anestesiologia i Psicologia a Dalhousie University, i ostenta la càtedra Dr. Stewart Wenning in Pediatric Pain Management al IWK Health Centre, a Halifax (Canadà). Ha publicat més de 110 articles en revistes peer-reviewed, i ha pronunciat més de 240 conferències convidades en els sis continents. Va crear el grup de discussió per mail Pediatric-PAIN al año1993, on es reuneixen metges i investigadors sobre dolor de més de 40 països. Els seus projectes educacionals i de recerca l'han portat recentment a Jordània, Tailàndia, la Xina i Brasil, entre altres països. El seu principal interès és el desenvolupament de serveis d'atenció al dolor infantil, a més de promocionar programes per millorar l'atenció als nens amb dolor al voltant del món. És colíder de la ChildKind International Initiative.

Santiago Galán

Llicenciat en Psicologia i Màster en Tractaments Psicològics i de Salut i Màster en Psicologia de la Salut per la Universitat de Màlaga. Ha treballat a la Universitat de Màlaga i la Fundació FIMABIS amb equips d'investigació en projectes relacionats amb la salut. Actualment té una beca del Ministeri de Ciència i Innovació per seguir els seus estudis de doctorat a la URV. Membre de la Unitat per a l'Estudi i Tractament del Dolor - ALGOS posant en pràctica un dels seus objectius professionals que és apropar la recerca a la realitat clínica per oferir a la població els tractaments més eficaços basats en la investigació científica. Des del febrer de 2014 al desembre de 2015 va dur a terme la seva tesi Psychosocial support for young cancer survivors amb nosaltres. Actualment segueix col·laborant des de la Universitat Nacional d’Educació a Distancia (UNED).

Mark P. Jensen

Mark P. Jensen, és Catedràtic i vicepresident d'investigació del Department of Rehabilitation Medicine de la Universitat de Washington School of Medicine (Seattle, WA; EUA). El seu programa de recerca se centra en el desenvolupament i avaluació de models biopsicosocials que expliquin el funcionament durant el procés d'envelliment de les persones amb discapacitat, i també en el disseny i avaluació de tractaments per reduir la gravetat i l'impacte de problemes de salut en les persones amb discapacitats físiques. És autor de cinc llibres i de més de 500 articles i capítols de llibres. Ha estat membre de nombrosos consells editorials, entre d'altres: Consulting Editor de la revista Annals of Behavorial Medicine (1993-1997), Associated Editor d'Arxivis of Physical Medicine and Rehabilitation (1999-2010) i de Clinical Journal of Pain (2006-2010 ). Des de l'any 2010, és Editor-in-Chief de Journal of Pain. Ha rebut finançament per al seu programa de recerca del National Institutes of Health i del Department of Education dels Estats Units, des de 1989 i de forma continuada; així mateix ha rebut nombrosos premis pels seus articles i aportacions científiques, incloent el premi Roy M. Dorcus de la Society of Clinical and Experimental Hypnosis 2004, el premi Clark L. Hull de l'American Society of Clinial Hypnosis el 2009, el premi Arthur Shapiro al millor llibre sobre hipnosi de la Society of Clinical and Experimental Hypnosis el 2011, i el premi de la Divisió 30 de l'American Psychological Association per les contribucions a la hipnosi científica en 2012.

Patrick J. McGrath

Catedràtic de Psicologia, Pediatria i Psiquiatria a la Dalhousie University. Vicepresident de Recerca al IWK Health Centre (Halifax, Nova Escòcia, Canadà). Ostenta una Canada Research Chair. Acumula una àmplia activitat tant de recerca com de pràctica clínica en el dolor infantil. Ha publicat més de 220 articles en revistes especialitzades, 50 capítols de llibres, 130 editorials, comentaris i resums de llibres i 13 llibres. La Societat Canadenca del Dolor (Canadian Pain Society), l'Associació Canadenca de Psicologia (Canadian Psychological Association), la Societat Americana del Dolor (American Pain Society) i la Fundació MayDay (MayDay Fund) li han atorgat premis distingits per les seves contribucions a la investigació sobre dolor. La Societat Americana del Dolor també l'ha premiat amb el Premi Jeffrey Lawson per les seves accions a favor de l'estudi i tractament del dolor. La seva recerca està relacionada amb el mesurament i tractament del dolor recurrent i agut, el dolor en poblacions especials, l'estudi del dolor en el context social (família i amics), i en la provisió de serveis de salut per als problemes de dolor. També investiga sobre l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació en els problemes de dolor i de salut mental. Ha estat premiat amb el Martin P. Levin Mentorship Award per la Societat de Psicologia Pediàtrica (Society of Pediatric Psychology) de l'Associació Americana de Psicologia (American Psychological Association) i el Distinguished Contributions Award to Psychology as a Profession per l'Associació Canadenca de Psicologia . El Dr McGrath ha rebut la distinció Officer of the Order of Canada i ha estat escollit membre de la Royal Society of Canada i de la Canadian Academy of Health Sciences.

Esperança Ponsell

Doctora en Filosofia per la Universitat de les Illes Balears. Professora titular del Departament d'Infermeria i Fisioteràpia de la UIB. L'interès pel dolor infantil resulta de la seva activitat professional en les unitats d'hospitalització infantil, concretament amb nens intervinguts quirúrgicament i cremats. Actualment, la seva recerca gira al voltant de dos eixos: (1) la percepció i actuació dels professionals en el dolor infantil a les unitats d'hospitalització de Mallorca i (2) els pallassos d'hospital com a eina terapèutica per alleujar el dolor i l'ansietat.

Francisco Reinoso

Doctor en Medicina i Cirurgia, Màster en Gestió Clínica i professor associat d'universitat. Coordina la Unitat de Dolor Infantil de l'Hospital Universitari La Pau de Madrid. El Dr. Reinoso és el fundador i director de la primera unitat de dolor pediàtrica d'Espanya. En la seva formació com anestesiòleg va adquirir les bases del tractament del dolor agut i crònic mitjançant l'ús de tècniques avançades de bloqueig locoregional. Des de l'any 1997 està dedicat a promoure la implantació de les novetats analgèsiques en els pacients pediàtrics afectes de dolor crònic, dolor agut o dolor per procediments. Recentment ha dirigit el primer estudi multicèntric de la incidència del dolor agut entre els nens ingressats en vint hospitals pediàtrics espanyols. Igualment ha desenvolupat eines específiques de mesurament de dolor en els nens operats. Defensa apassionadament el dret humà dels nens a no patir dolor, independentment de la seva edat, el seu pronòstic vital o el seu entorn sociofamiliars. En els últims anys lluita per implementar unitats multidisciplinàries de tractament del dolor crònic infantil que incorporin infermeria, psicologia, rehabilitació-fisioteràpia, pediatria i anestesiologia que rebin una certificació de qualitat que els permeti assegurar la millor cura dels pacients més petits.

Dra. Catarina Tomé 

Doctora en Psicologia per la Universitat Rovira i Virgili. Màster en Psicologia de la Salut a University of Bedfordshire Luton (United Kingdom), Màster en Psicologia del Dolor a CESPU (Portugal) i Màster en Avaluació i Mesura de la Conducta a la URV. Especialista en Psicologia del Dolor i membre de la Unitat per a l'Estudi i el Tractament del Dolor - ALGOS. Ha treballat amb la Fundació Portuguesa de Cardiologia desenvolupant activitats per a joves sobre conductes de risc a la salut. Els seus interessos professionals en recerca giren al voltant de l'ús de tècniques psicològiques en el tractament del dolor crònic, dels fonaments bàsics i empírics de tractaments psicològics, amb la hipnosis i el Biofeedback, i de les variables psicofisiològiques en l'experiència del dolor, en especial la migranya. Va fer la seva tesi Pain and Hypnosis amb nosaltres entre el juliol de 2008 i el maig de 2014. Actualment segueix col·laborant amb la Càtedra des de l’Institut Universitari de Lisboa - ISCTE-IUL en el grup de recerca: Centre de Investigació i Intervenció Social - CIS-IUL.

Javier Torres

Doctor en Psicologia i professor associat a la Universitat d'Huelva. Acreditat Psicòleg General Sanitari. Molt interessat en l'ús de les teràpies alternatives en el tractament del dolor fruit del convenciment de la seva complementarietat amb les tècniques psicològiques, i com a suport a l'actuació Inter / Multidisciplinar. Vol impulsar una línia d'investigació per a l'anàlisi dels beneficis terapèutics i les aplicacions clíniques de la Musicoteràpia i el Mindfulness en el tractament de nens i adolescents amb dolor crònic.

Rocío de la Vega

La Dra. Rocío de la Vega és investigadora postdoctoral a l'Institut de Recerca Infantil de Seattle sota la supervisió de la Dra. Tonya Palerm. Va completar una beca postdoctoral Beatriu de Pinós atorgada per la Generalitat de Catalunya a la Universitat de Washington sota la supervisió del Dr. Mark Jensen en 2017. Va rebre el seu doctorat en psicologia clínica de la Universitat Rovira i Virgili (Espanya) en 2014 sota la supervisió del Dr. Jordi Miró. La seva tesi mHealth: a new and complementary way to help young people with pain. State of the art, development, and usability testing of two Smartphone applications va rebre la menció internacional i el premi extraordinari de doctorat URV. Els seus interessos de recerca se centren principalment en intervencions autoadministrades a distància per al maneig del dolor (eHealth i mHealth) i en la comprensió dels mecanismes de canvi que tenen lloc durant el tractament per millorar la seva eficàcia. Ella també està interessada en les interrelacions entre el somni i el dolor. Actualment segueix col·laborant amb la Càtedra des del grup d’investigació Pediatric pain and sleep innovations lab del Seattle Children’s Research Institute.